Nieuws

BattleThemaWinnaar
bijeenkomst 7 februari Jong VNO-NCW Oostland Leiding geven Ferry van Buijtene
bijeenkomst 20 maart VNO-NCW Oostland Succes en Geluk Ferry en Eleonore
bijeenkomst 31 mei VNO-NCW Oostland Topondernemerschap Eléonore Hendriks
bijeenkomst 10 juli Jong VNO-NCW Oostland Zeilbattle Eléonore Hendriks
oktober Verrassingsbattle  
Kookbattle 5 november Business Talent Oostland kookbattle Ferry van Buijtene 
30 november Vakjury bezoekt talenten  
bijeenkomst 30 december VNO-NCW Oostland Spannende slotbattle en uitslag winnaar BTO 2012 Ferry van Buijtene

 

Eerste battle Business Talent Oostland 2012

Vijfenveertig ondernemers van Jong VNO-NCW Oostland waren op dinsdag 7 februari te gast bij Ipse de Bruggen. Een deel van hen kwam al vroeg om ter plekke de handen uit de mouwen te steken. Aan het eind van de middag gaf Colin Ouwerling van MindGear een interactieve workshop over leidinggeven. De vier genomineerden voor Business Talent Oostland 2012 vervulden hierbij een sleutelrol. Zij voerden ter plekke hun eerste echte battle.

Tekst: Pascale Warners, ComPas tekst en redactie


Bekijk ook:
Powerpoint presentatie

Fotoreportage


Ipse de Bruggen in Nootdorp is het beste te omschrijven als een klein dorp waar mensen met een handicap ondersteund worden in hun dagelijkse leven. Er wonen 450 mensen en er zijn onder meer een manage, een kas, een restaurant en verschillende gemeenschappelijke ruimten voor de dagbesteding. Ruim vijfentwintig jonge ondernemers van VNO-NCW Oostland kregen hier een rondleiding en verrichten onder begeleiding vrijwilligerswerk. Ze lazen voor, hielpen bij muziek en beweging, verzorgden de paarden en schuurden een kar.


Grote werkgever
Aan het einde van de middag stroomden er nog eens twintig ondernemers binnen voor een presentatie van Ipse de Bruggen en de interactieve workshop ‘Leidinggeven in 90 minuten’. Marjan Eijkema, fondsenwerver bij Ipse de Bruggen, vertelde vol trots over haar organisatie. Met zevenduizend medewerkers en tweeduizend vrijwilligers is het een van de grootste werkgevers van Zuid-Holland. De meeste ondernemers hadden hier nooit bij stil gestaan en stonden versteld van de grootte van het Nootdorpse complex.
 

Top-3 van talenten
Tijdens de interactieve workshop stelde Colin Ouwerling van Mind Gear de vier genomineerden van Business Talent Oostland 2012 op de proef. Hij nodigde hen uit de leiding te nemen en samen met een groepje ondernemers van gedachten te wisselen over verschillende aspecten van leiding geven. Het begon met het samenstellen van een top-3 van talenten waarover leidinggevenden zouden moeten beschikken. Iedere genomineerde presenteerde en onderbouwde zijn of haar top-3. Uit een vragenlijst die Colin Ouwerling voorafgaand aan de workshop had rondgestuurd, bleek dat de meest voorkomende top-3 bestond uit: klantenservice, in staat zijn te motiveren en het managen van stress. Aan deze drie kwaliteiten hing hij zijn workshop op.


John de Mol
Naast theorie over de uitdagingen van leidinggeven, leiderschapsstijlen en kernkwaliteiten, was er veel ruimte voor interactie. De vier genomineerden - Mark van der Voort van Vitrona Living & Business, Eléonore Hendriks van paprikakwekerij Hendriks, Ferry van Buijtene van Support 015 Bedrijfsnetwerken en Dennis van der Kleij van Velux Elektrotechniek – kregen onvoorbereid uiteenlopende opdrachten. Ze maakten kwadranten met kernkwaliteiten, valkuilen, uitdagingen en allergieën en ze bepaalden wie voor hen een voorbeeldfunctie heeft en waarom. Ferry van Buijtene spiegelt zich bijvoorbeeld graag aan Richard Branson, Eléonore Hendriks ziet Oprah Winfrey als voorbeeld, Dennis van der Kleij gaat voor Steve Jobs en Mark van der Voort voor John de Mol.


Eerste battle
Het was voor het eerst dat de genomineerden echt tegen elkaar ‘battelden’. Zij gaan een jaar lang met elkaar de strijd aan om in december de begeerde prijs Business Talent Oostland 2012 in de wacht te slepen. Aan het einde van de bijeenkomst konden alle jonge ondernemers hun stem uitbrengen op een van de genomineerden. Ferry van Buijtene kwam dit keer als winnaar uit de bus. Hij won veel stemmen door zijn eindwoord. Hij vertelde dat het voor hem heel belangrijk is om zijn gedachten af en toe leeg te maken, zodat hij nieuwe energie kan krijgen. “Dat doe ik gewoonlijk door te fietsen. Maar ik heb vandaag een nieuwe manier ontdekt. Door vandaag bij Ipse de Bruggen te werken, heb ik ook veel nieuwe energie gekregen. Ik ben van plan om dat voortaan ieder jaar een dag te doen.” Mark van der Voort scoorde veel stemmen dankzij zijn opmerking “ik zie mijn werk als hobby dus ik hoef nooit te werken”. Voor Eleonore Hendriks leverde haar inzicht dat ze gedurende de workshop over haar medewerkers kreeg, haar stemmen op. De ondernemers die op Dennis van der Kleij stemden, gaven aan dat hij goed weet waar hij heen wil en erg snel zaken oppakt. Daardoor maakt hij momenteel een grote groei door.


Voor alle ondernemers eindigde de bijeenkomst met een heerlijk buffet dat verzorgd werd door de inwoners van Ipse de Bruggen.