Nieuws

BattleThemaWinnaar
bijeenkomst 7 februari Jong VNO-NCW Oostland Leiding geven Ferry van Buijtene
bijeenkomst 20 maart VNO-NCW Oostland Succes en Geluk Ferry en Eleonore
bijeenkomst 31 mei VNO-NCW Oostland Topondernemerschap Eléonore Hendriks
bijeenkomst 10 juli Jong VNO-NCW Oostland Zeilbattle Eléonore Hendriks
oktober Verrassingsbattle  
Kookbattle 5 november Business Talent Oostland kookbattle Ferry van Buijtene 
30 november Vakjury bezoekt talenten  
bijeenkomst 30 december VNO-NCW Oostland Spannende slotbattle en uitslag winnaar BTO 2012 Ferry van Buijtene

 

Waar beweging is, zijn kansen

“Laat alle ervaring achter je en maak geen keuzes meer op basis van hoe je het altijd deed”, zo adviseerde toponderneemster Annemarie van Gaal op 31 mei bijna 170 topondernemers tijdens een bijeenkomst van VNO-NCW Oostland. Gelardeerd met veel sprekende voorbeelden maakte ze duidelijk dat succes in tijden van crisis buiten de gebaande paden ligt.

 

Tekst: Pascale Warners, ComPas tekst en redactie

 

Om het vijftienjarig bestaan van VNO-NCW Oostland te vieren, had de bijeenkomst bij VanderHelm Bedrijven een extra feestelijk tintje. De ondernemers startten met een barbecue en lieten zich inspireren door het vlammende betoog van Annemarie van Gaal. Daarna volgde  er een spannende battle tussen de genomineerden voor Business Talent Oostland 2012.

 

Nieuwe regiomanager

Cor van der Wel opende de avond met de nodige praktische mededelingen. Hij feliciteerde gastheer Kees van der Helm met zijn zestigste verjaardag en bedankte hem en zijn vrouw voor het beschikbaar stellen van de versierde en gezellig ingerichte ruimte. Ook stelde hij Saskia Pardaans voor, de nieuwe regiomanager Oostland. Zij volgt Norma Drost op van wie op 13 december tijdens de eindejaarsbijeenkomst afscheid wordt genomen. Norma Drost heeft nu een andere functie binnen VNO-NCW en ondersteunt daarnaast nog tot het einde van het jaar Business Talent Oostland 2012.  

 

Geheime wapen

“Wankele blijheid is uitputtender dan vaststaand leed”, zo luidt het motto van Annemarie van Gaal. Zij wil altijd weten waar ze aan toe is en deinst niet terug voor een frisse portie wind tegen. Wie haar kent van haar columns in het Financieel Dagblad of van televisieprogramma’s als ‘Een dubbeltje op zijn kant’, denkt misschien dat iedere steen die zij omdraait in goud verandert. “Maar dat is niet zo”, zo zegt ze zelf. Ook bij haar gaan er regelmatig dingen niet goed. Toch heeft ze zakelijk gezien de nodige successen op haar naam staan. Ze is internationaal onderneemster en investeerder. In Rusland zette ze in de jaren negentig een uitgeverij op die in vijf jaar tijd uitgroeide tot een bedrijf met honderd miljoen omzet. Wat was haar geheime wapen? Hoe kon het dat haar uitgeverij in een tijd van grote concurrentie de enige was die overeind bleef? De conclusie is volgens Van Gaal simpel. “Omdat wij nooit konden terugvallen op ervaring. We moesten steeds op het moment zelf een oplossing vinden voor de problemen die zich voordeden.”

 

Rubik’s kubus

Vol enthousiasme gaf Van Gaal allerlei sprekende voorbeelden van situaties bij haar eigen bedrijf en bij ondernemers die zij in tijden van crisis adviseerde. Haar uitgeverij ‘Independent Media’ groeide zo hard omdat ze een compleet nieuw distributiesysteem wist op te zetten. “In plaats van de logge overheidsdistributie, werkten we samen met jonge jongetjes die de bladen op straat verkochten. Wij vertrouwden hen en namen hun stem mee in onze bedrijfsvoering, omdat we wisten dat ze hetzelfde belang hadden als wij.” Het is Van Gaals kracht om iedere situatie op een compleet nieuwe manier te benaderen. Ze zoekt steeds naar een ander speelveld en gebruikt daar als hulpmiddel een Rubik’s kubus voor. “Falen en succes liggen dicht bij elkaar. Soms is het een kwestie van een draai aan de kubus. Dan zie ik mogelijkheden om met klanten of concurrenten samen te werken of om uit te gaan van een ander verdienmodel. Waar beweging is, zijn kansen. Het maakt niet uit of het een opgaande of neergaande beweging is. Ik zoek steeds naar de belangen van iedere partij. Er is altijd een belang en er is altijd een oplossing.”

 

Pracht paprika

Samen met Kees van der Helm vormde Van Gaal tijdens deze bijeenkomst de jury voor een nieuwe battle voor Business Talent Oostland 2012. De vier genomineerden - Mark van der Voort van Vitrona Living & Business, Eléonore Hendriks van paprikakwekerij Hendriks, Ferry van Buytene van Support 015 Bedrijfsnetwerken en Dennis van der Kleij van Velux Elektrotechniek – hadden vooraf de opdracht gekregen om een businessplan te schrijven. Fictief konden ze 250.000 euro besteden voor een ‘salespitch’. Deze avond presenteerden ze hun plannen. Dennis van der Kleij moest helaas op het laatste moment verstek laten gaan, wegens drukte op de zaak. Ferry van Buytene presenteerde het plan voor een centrale website om eenduidig overeenkomsten te kunnen sluiten. Mark van der Voort wil samen gaan werken met een bouwbedrijf om modelwoningen te voorzien van tuinkamers, rolluiken en zonneschermen. Eléonore Hendriks introduceerde het merk ‘Pracht paprika’. Ze investeert in een machine die de producten in plastic verpakt. Hiermee kan ze een herkenbaar product in de markt zetten. De jury stelde alle genomineerden kritische vragen over hun begroting en de haalbaarheid van hun plannen. Dit keer kwam  Eléonore Hendriks als winnaar uit de bus. Zij kreeg zowel van Van Gaal als Van der Helm de beste beoordeling. Na de prijsuitreiking eindigde de avond met een borrel waarop de topondernemers met elkaar konden netwerken. 

 

 

Bekijk de volledige foto reportage