Nieuws

BattleThemaWinnaar
bijeenkomst 7 februari Jong VNO-NCW Oostland Leiding geven Ferry van Buijtene
bijeenkomst 20 maart VNO-NCW Oostland Succes en Geluk Ferry en Eleonore
bijeenkomst 31 mei VNO-NCW Oostland Topondernemerschap Eléonore Hendriks
bijeenkomst 10 juli Jong VNO-NCW Oostland Zeilbattle Eléonore Hendriks
oktober Verrassingsbattle  
Kookbattle 5 november Business Talent Oostland kookbattle Ferry van Buijtene 
30 november Vakjury bezoekt talenten  
bijeenkomst 30 december VNO-NCW Oostland Spannende slotbattle en uitslag winnaar BTO 2012 Ferry van Buijtene

 

Zeilbattle Jong VNO-NCW Oostland

Samen met 24 leden van Jong VNO-NCW Oostland bonden Ferry, Mark, Eleonore en Dennis met elkaar een sportieve strijd op IJsselmeer nabij Lelystad. Vanuit het Team Heiner Yacht Racing werden er korte wedstrijden gezeild op J-109 wedstrijdjachten.

Door Robert Douma

Na een korte introductie van de wereld van het zeilen en een fast track sailing course, kregen de talenten als schipper de opdracht om hun eigen team samen te stellen. Op 4 leden na, was het zeilen voor iedereen nieuw. Eleonore had als enige talent enige zeilervaring en had ter voorbereiding op deze battle haar cursusboek “Leidraad voor zeilers” weer ’s uit de kast gehaald.

Winstpunten waren te verdienen door samen met het 7-koppige team, zoveel mogelijk wedstrijden te winnen en tegelijkertijd te laten zien hoe goed je bent in het aansturen van dit team. Om de veiligheid aan boord te borgen, hield een professionele Team Heiner schipper aan boord een oogje in het zeil. Gehuld in zeilpakken, laarzen en reddingvesten vertrokken de teams met hun 4 schepen uit de haven voor hun eerste trainingsmijlen. Zeilkoersen, bootmanoeuvres, posities, zeiltrim, boeirondingen en tactiek werden geoefend om goed voorbereid aan de startlijn te komen. Totaal werden er 5 wedstrijden gevaren.

Bij de 5e wedstrijd konden de teams dubbele punten verdienen. Na 4 wedstrijden stond het team van Mark er het beste voor. Zij hadden de meeste snelheid en zeilden constant voorin. Het team van Ferry kwam na de 3e wedstrijd pas goed op gang, maar hadden inmiddels de nodige verliespunten moeten incasseren. Eleonore en Dennis zaten elkaar zeer dichten op de hielen en begonnen met slechts 2 punten verschil aan de 5e wedstrijd. Voor start van de 5e en laatste wedstrijd bleek al dat de prestatiedruk zeer hoog lag. Bij een toenemende wind werd er uiterst scherp gestart en werd gezocht naar de juiste kant van het kruisrak.

Het team van Mark rondde als 1e de bovenboei, maar raakte deze, wat is is toegestaan. Een strafrondje was het gevolg, waardoor de winst uit handen werd gegeven. Zo onervaren en voorzichtig als men het water was opgegaan, zo fanatiek en overtuigend werd er tijdens deze laatste wedstrijd gezeild. Al juichend ging het team van Eleonore als 1e over de finishlijn, Ferry had duidelijk progressie gemaakt en finishte als 2e, Dennis als 3e en Mark – ietwat teleurgesteld - als 4e. De Team Heiner schippers hadden vooraf de opdracht gekregen om de talenten in hun rol als teamcoach te beoordelen. Wisten de talenten – ondanks de beperkte kennis van het zeilen – de rollen juist te verdelen? Was er een duidelijke doelstelling? Werd er voldoende gecommuniceerd en samengewerkt? En wist men het team – ook bij eventueel verlies - enthousiast te maken en te houden?

Dennis was in zijn rol als teamcoach het meest overtuigend, gevolgd door Eleonore, Ferry en Mark. 
Het totaalklassement zag er als volgt uit: 1. Eleonore 2. Dennis 3. Mark 4. Ferry De zeilmiddag werd afgesloten met een heuse prijsuitreiking, een gezellige borrel en een dinerbuffet.